Skapa och sköt din blomsteräng

För en tillvaro med mer blommor och humlesurr.

Kursen som ger dig kunskapen att själv skapa och vårda din äng.

Har du…

… förstått att vi måste rädda den biologiska mångfalden.

… en dröm om en blomsteräng men vet inte hur man gör?

… redan en äng men är osäker på hur du ska sköta den?

… inte orken att leta runt på internet efter alla svar?

Då är den här kursen för dig!


Kursen ger dig:

En vackrare och mer levande trädgård

Kursen är perfekt för dig som vill skapa en vackrare trädgård och samtidigt bjuda in den biologiska mångfalden.

Verktygen för att komma igång

Lär dig om hur du förvandlar din trista gräsmatta till en blomstrande äng, med utgångspunkt i dina unika förutsättningar.

Kunskapen att lyckas

Allt du behöver veta för att sköta din blomsteräng och skapa en miljö som sprudlar med liv.

Vad du kommer att lära dig

I den här praktiskt inriktade kursen lär du dig det du behöver veta för att omvandla din gräsmatta till en äng. Kursen är också för dig som redan har en äng men vill lära dig om hur du ska sköta den. Vi går jag igenom de olika förutsättningarna som kan finnas på din tomt och hur du utifrån detta ska gå tillväga för sköta den med bästa resultat. Vi tittar även på olika redskap för slåtter. Kort sagt all baskunskap som du behöver samlat i 13 stycken förinspelade videor som du kan se i din egen takt. Du har dessutom livstids tillgång till kursen.

Hej! Sofia här. Det är jag som vägleder dig.

Jag har skapat den här kursen eftersom jag sett vilket stort intresse det finns för ängar just nu. Det är fantastiskt! Samtidigt vet jag att det inte alltid är helt enkelt att veta hur man ska göra. Mitt mål är därför att du ska få så bra förutsättningar som möjligt att lyckas med din ängsidé. Som naturvårdsbiolog med många års erfarenhet har jag besökt hundratals ängsmarker och vet vad som brukar funka. Min kunskap och min entusiasm för ängarnas bevarande kommer hjälpa dig att nå i mål.

Kursen innehåller:

Introduktion till ängens ekologi.

Hur du ställer om en gräsmatta till ängsyta.

Hur du etablerar en äng på bar jord.

Mer om varför ängar är så viktiga.

Det du behöver veta om slåtter och övrig skötsel.

Hur du plockar och sår vilda ängsfröer.


I samspel med naturen – utan kommersiella fröblandningar

Tycker du som jag att vi ska anpassa oss efter naturen, snarare än att naturen alltid ska anpassa sig efter oss? I den här kursen får du lära dig hur man jobbar med ängsmark utan att så kommersiella fröblandningar. Vi utgår istället från platsens egna unika förutsättningar.
Den biologiska mångfalden är ett samspel mellan många komplicerade processer där den genetiska mångfalden är en viktig del. Varje bygd har sin unika flora med en anpassning till just den platsens klimat och markförhållanden. Den är också ett unikt fingeravtryck lämnat av de människor som brukat jorden där innan dig.
För er som bor där blommorna redan är borta så går vi igenom olika metoder för att själva samla in lokala blomfröer.

Exklusivt community en del av kursen

När du köper kursen ingår även medlemskap i en sluten Facebook-grupp för kursdeltagare. Där kan du byta erfarenheter och resultat med andra nyfikna. Jag kommer såklart också finnas där för att svara på dina frågor och kommer att hålla regelbundna live-frågestunder. Allt för att du ska känna att du får så bra hjälp som möjligt.

Påbörja resan idag!

Frågor och svar

Resten av ditt liv! Du kan gå tillbaks och repetera hur mycket du vill. Perfekt om det skulle uppstå nya funderingar eller utmaningar längst med resan, eller om du skaffar en ny fastighet. Dessutom kommer du alltid ha den senaste versionen. Det vill säga att ifall kursen förnyas baserat på er feedback och nya rön så kommer det att vara tillgängligt för dig.

Den innehåller fyra kapitel med totalt 12 lektioner. Lektionerna publiceras löpande under maj månad.

Inga förkunskaper krävs. Detta är en grundkurs för att komma igång och förstå den grundläggande skötseln. Det vill säga att du lär dig det som är nödvändigt för att äga och förvalta en äng på ett bra sätt.

Kursen är för privatpersoner som vill göra om sin gräsmatta till äng eller dig som redan har en fin äng och vill lära dig om hur du sköter om den. Du kan bo var som helst i landet, i stan eller på landet och ha vilken typ av gräsyta som helst. Kursen omfattar dock inte hur man restaurerar en igenvuxen ängsmark.

Det är tanken. Varje äng har en unik flora och unika markegenskaper, samtidig som skötseln också beror på dina personliga förutsättningar. För att täcka allt detta skulle kursen behöva bli väääldigt lång. Just därför kompletteras kursen med tillgång till en sluten Facebook-grupp där du kan få hjälp och stöd från både andra ängsintresserade personer och från mig. Kursen tillsammans med gruppen kommer att ge dig de svar du behöver.

Jag är ansluten till Stripe som erbjuder betalning via antingen GooglePay eller direkt med ditt kort. Om det inte går för dig, hör av dig så löser vi det.

Nej i dagsläget finns tyvärr ingen sådan funktion.

Nej. Köp av digitala kurser omfattas inte av ångerrätten enligt Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.
Du kan alltså inte köpa kursen och sen ångra dig.

Ja det går bra att ge bort hela kursen eller ett delbelopp som presentkort. Tyvärr går det inte att köpa direkt här i butiken, men kontakta mig så löser vi det och så postar jag ett vackert presentkort till den du bryr dig om.

Kontakta mig så svarar jag på dina funderingar. Skriv i sociala medier eller till hej@hagensnaturvard.se.